Użycie czekolady na różne sposoby!!

Czekolada!

Czy zastanawialiście się do czego można ją użyć?

W dzisiejszym wpisie przedstawimy Wam kilka jej zastosowań!

1. Może zaczniemy od działalności jej w kosmetyce:

Czekolada, dzięki wysokiej zawartości masła kakaowego, posiada zdolność zmiękczania skóry. Poza tym wykazuje działanie odmładzające i odświeża skórę. Okazało się, że czekolada jest znakomitym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji ciała, a popularność zyskała dzięki skutecznemu zwalczaniu suchości skóry. Ten naturalny składnik nawilży skórę, pozostawiając ją miękką i elastyczną. Używanie czekolady w codziennych zabiegach pielęgnacji urody przynosi niesamowite rezultaty. Naturalny składnik odżywia skórę i pomaga pozbyć się martwego naskórka. Zabiegi lecznicze oparte na czekoladzie sprawiają, że skóra odżywa. Antyoksydanty, czyli składniki spowalniające proces starzenia się skóry, znajdujące się w ciemnej czekoladzie, zapobiegają rozwojowi wolnych rodników, które wpływają na utratę przez skórę kolagenu, elastyny i innych protein. Z tego prostego powodu czekolada stosowana jest w przeróżnych zabiegach wygładzających zmarszczki. Tłuszcz znajdujący się w maśle kakaowym zbudowany jest z wysokiej jakości kwasu linolowego, dzięki czemu czekolada jest w stanie zmniejszyć wyraźne zmarszczki i zatuszować blizny i rozstępy. Zabiegi czekoladowe na ciało pomogą skórze stopniowo odzyskać elastyczność i przywrócić jej młodzieńczy blask. Zabiegi czekoladowe pozwolą również na lepszą ochronę skóry przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego i zanieczyszczeń powietrza.

2.Peeling czekoladowy:

Lecznicze właściwości czekolady zachęcają do wypróbowania jednego z wielu zabiegów kosmetycznych oferowanych przez gabinety urody. Jednak zanim wybierzesz się do spa lub salonu kosmetycznego, wypróbuj naturalny peeling do twarzy, który wygładzi skórę i sprawi, że stanie się ona miękka i elastyczna – czekoladowy kosmetyk przyniesie natychmiastową ulgę suchej skórze. Pamiętaj jednak, że peeling powinien być stosowany jedynie przez posiadaczki suchej cery. Jeżeli twoja skóra jest tłusta, zrezygnuj z czekoladowej kuracji.
W celu przygotowania peelingu będziesz potrzebowała następujących składników:

  • 10 gramów czystego sproszkowanego kakao,
  • 1 łyżeczki miodu,
  • 5 gramów cukru,
  • 2 łyżeczek olejku migdałowego.

Dokładnie zmieszaj składniki w celu otrzymania jednolitej masy. Nałóż mieszankę na twarz i szyję i delikatnie wcieraj palcami przez około 1-2 minuty. Na koniec spłucz mieszankę ciepłą wodą. Nawet po jednym użyciu twoja skóra stanie się gładka, miękka i elastyczna.
Pamiętaj, że zalety czekolady kryją się nie tylko w jej upiększających składnikach. Powinnaś włączyć ciemną czekoladę do swojej diety, aby poprawić kondycję skóry i całego organizmu także od wewnątrz.

0

3. Na zimne dni zawsze jest dobra gorąca czekolada:

SKŁADNIKI

 2 – 4 PORCJE
  • 250 ml mleka
  • 5 łyżek śmietanki kremowej 30%
  • 2 – 3 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku lub kawałek papryczki chili
  • 1/3 łyżeczki cynamonu w proszku lub kawałek kory cynamonu
  • 50 g gorzkiej lub deserowej czekolady
DODATKI (OPCJONALNIE)
  • bita śmietana (śmietana kremowa 30% ubita z cukrem pudrem)
  • płatki chili lub kakao lub cynamon

    PRZYGOTOWANIE

    • Do rondelka wlać mleko i śmietankę, dodać cukier, ostrą paprykę i cynamon. Podgrzewać na średnim ogniu aż cukier się rozpuści i mleko zacznie się gotować przy brzegach rondelka. W międzyczasie co chwilę zamieszać.
    • Czekoladę posiekać na małe kawałeczki i wsypać do gorącego mleka. Podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści, zagotować. Pogotować na małym ogniu przez kilka minut, aż czekolada będzie gładka i kremowa.
    • Podawać w małych filiżankach. Udekorować śmietanką kremówką ubitą z cukrem pudrem

    111
    4. Podczas nauki:
    Ciemna czekolada jest bogata w flawonole, które poprawiają krążenie krwi w organizmie, w tym w mózgu, dzięki czemu słabiej odczuwamy zmęczenie psychiczne, jesteśmy bardziej czujni i uważni, co skutkuje bardziej wydajnym myśleniem. chocolate with ingredients-cioccolato e ingredienti
    5. Wabik na chomika:

    Jeśli Twój chomik schował się pod szafkę lub wannę i nie chce wyjść, spróbuj zachęcić go do tego kawałkiem czekolady. Jednak nie pozwól mu jej zjeść! Dlaczego? Odpowiedzi szukaj w 6, ostatnim punkcie.

    6. Żywność dla zwierząt:

    Jest to właściwie anty-zastosowanie. Wiele osób dzieli się ze swoimi pupilami ulubionymi kęskami, w tym i czekoladą. Niestety zawiera ona teobrominę – dla nas zupełnie nieszkodliwą substancję, natomiast niezwykle toksyczną dla naszych czworonożnych przyjaciół. Więc w tym przypadku zignoruj błagalne spojrzenie, bo Twoja życzliwość może okazać się zabójcza.

Informacje o bb

Para przyjaciół, którzy postanowili poprowadzić blog o wszystkim.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

3 odpowiedzi na „Użycie czekolady na różne sposoby!!

  1. ~Esencja pisze:

    Nigdy nie dałabym rady trzymać czekolady na twarzy. Zdecydowanie jej miejsce jest gdzieś indziej ;-)

    • bb pisze:

      Jej miejsce jest na kubkach smakowych, ale dlaczego by nie spróbować jej trzymać na twarzy :D
      Dziękuje za komentarz i pozdrawiam!

  2. Uwielbiam czekoladę pod każdą postacią. Trzeba uważać na kosmetyki czekoladowe ,aby ich nie zjeść (zawsze mam na to ochotę).
    Zapraszam http://natalie-forever.blogspot.com/2016/04/olejki-do-ciaa-orientana.html

Odpowiedz na „~EsencjaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>